Invelișurile axonului
Înconjurând axonul, se deosebesc, în funcție de localizare-sistemul nervos periferic (SNP) sau sistemul nervos central (SNC)-și de diametrul axonului, următoarele structuri:
Teaca de mielină
axonii cu diametrul mai mic de 2 μ și fibrele postganglionare nu au teacă de mielină. Rolul mielinei este de izolator electric, care accelerează conducerea impulsului nervos. În axonul neuronilor SNP este produsă de celulele Schwann (o celulă produce pentru un singur axon) și prezintă discontinuități numite noduri Ranvier, care reprezintã spaþiul dintre două celule Schwann. În axonul neuronilor SNC este produsă de oligodendrocite (o celulă produce pentru mai mulți axoni).
Teaca Schwann.
În axonul neuronilor SNP, se dispune în jurul tecii de mielină, fiind formată de celule Schwann, iar fiecărui segment internodal de mielină dintre două strangulații Ranvier îi corespunde o singură celulă Schwann. Nu este prezentă la neuronii SNC.
Teaca Henle.
În axonul neuronilor SNP separă membrana plasmatică a celulei Schwann de țesutul conjunctiv din jur și are rol în permeabilitate și rezistență. Nu este prezentă la neuronii SNC.